Karl-Erik Dahm i Baggerud utanför Sköllersta håller tillsammans med sin son Per-Arne att renovera en klenod en MF 30 från 1960.

Liten MF 30.jpg

Renovering av en MF 30
Karl-Erik Dahm i Baggerud utanför Sköllersta håller tillsammans med sin son Per-Arne att renovera en klenod en MF 30 från 1960. Det är mycket jobb att skruva ner en traktor, göra rent allt kanske blästra, svetsa och skaffa fram reservdelar mm.
Karl-Erik är lantbrukare och till lika traktor entusiast. Det finns en mängd traktorer och tillbehör på gården. Han är också sektionsledare sedan 1997 i Grålle klubben sektion T. Örebro län det är han tillsammans med Gunnar Larsson från Odensbacken.

Far o son 2.jpg
Karl-Erik Dahm tillsammans med sonen Per-Arne kollar om det är rätt oljefilter som har inhandlats till traktorn.

Per-Arne mekkar.jpg
Per-Arne mekkar så den skall bli färdig till Odensbacken

Snart klar MF 30.jpg
Snygg silvergrå färg.

Lite fakta om traktorn:
MF 30 var en billighetsvariant av MF 35 så kallad snikvariant som enligt rekamen skulle kosta mindre än 10 000 kronor. Hans-Göran Persson, MF- kännaren från Beddingestrand i Skåne, berättar att AB Farming köpte in ett antal 35:or av enklaste modell från England, försedd med samma bensinmotor som Guldkalven. De saknade frigående kraftuttag och dubbelkopplng, hade enkel plåtsits och Grållens smala framhjul p 4.00-19". MF 30 såldes endast på svenska marknaden, troligen mellan 1958 och 1962, och tillverkningsnumren ingår i 35-ans
serie. Hur många som såldes i Sverige är osäkert kanske ett par hundra.
För att riktigt förvilla begreppen finns två andra MF-modeller som hette 30. Det är en franskbyggd Grålle som kallas MF-30, tillverkad 1956-1958 och den andra även den franskbyggd och kallas MF 30 - försedd med Perkins fyrcylindriga dieselmotor. Och sen har vi MF 130 som även den är en småbrukartraktor ser ut som en något förkrympt MF 135, dessa modeller fanns även i smalspåriga versioner, så kallade vingårdstraktorer.
Nu gäller det bara att skruva ihop alla delar så den blir färdig till den 12 september då det är plöjning i Valsta, Odensbacken.

K-E pojke_0.jpg
Det började tidigt.

Front.jpg
Så såg den ut.

Tvattning.jpg
Mycket rengörning.

Papper.jpg
Kul med orginalpaper.

MF 35.jpg
Nästa objekt en MF 65.