Minnesord över vår förre Grålledoktor.

Rune Lundqvist
Rune Lundqvist (18/7 1931- 7/8 2011)

Med fingertoppskänsla tog sig Rune Lundqvist an gamla veterantraktorer. I synnerhet av märket Ferguson och med extra förkärlek för ”Grållen” (Ferguson, modell TE 20). Som pensionär verkade han i många år som en av dussinet Grålledoktorer i Svenska Fergusonklubben. Rune bodde i Kumla men gav goda råd till traktorägare vida omkring. I Kumlabygden var han en känd profil – ”Lunkan”.

Rune hade en omisskännlig västerbottensdialekt som gav extra krydda i samtalen . Han var sprungen ur det gamla norrländska bondesamhället som närde hans brinnande teknikintresse. På 40-talet, strax efter kriget, kom han i kontakt med de populära Grålletraktorerna och utbildade sig till servicemekaniker. Hans hjärta klappade också för flygvapnets modernitet, jetplanet J 29, ”Flygande tunnan” under värnplikten. Pensionären Rune återkom gärna till pilotdrömmen som förblev dröm.

Sedan 1956 har Rune haft sin bas i Kumla. De bönder på Närkeslätten han inte kände var få. Både som mekaniker och säljare var han vida känd på landsbygden i trakten. Pratglad och ibland med en räv bakom örat. I Kumla sjöng han i kör, jobbade med trafiksäkerhetsfrågor och spelade golf. På hösten missade han sällan älgjakten i Härjedalen. Och … älgarna drogs ut med en halvbandsförsedd Grålle. Vad annars?

Runes demenssjukdom har de senaste två år tyngt honom och hans närstående. Med Rune har en fullfjädrad tekniker av den gamla skolan men också engagerad och varm Norrlandsprofil lämnat oss. Finns det minsta rättvisa så låter Sankte Per Rune ta kommandot över en division J 29 Flygande tunnan i de tunna luftlagren. En ringa upprättelse för senaste tidens våndor. Vi har Rune Lundqvist i ljust minne. ”Lunkan” som löste tekniska problem närhelst och varhelst de uppstod.

Örebro läns Grålleklubb
genom Anders Tidström

Rune Lundqvist 600.jpg